Bedrijfsproces
Doorgroeide compost en dekaarde
Dit is de voedingsbodem van de champignons bij van Asseldonk Champignons. De grondstoffen voor het maken van champignonmycelium doorgroeide compost zijn: stro, kippen- en paardenmest, gips en veel water. Na het mengen van deze ingrediënten begint een fermentatieproces. Dit proces eindigt met het product dat "champignoncompost" wordt genoemd.. De champignon plant zich voort door middel van sporen. Eén enkele paddestoel produceert miljarden sporen. De compost wordt echter niet met sporen geënt omdat het doorgroeien dan teveel tijd zou kosten. Daarom wordt geënt met het zogenaamde broed. Broed is een materiaal dat bestaat uit steriele graankorrels en geheel doorgroeid is met het champignonmycelium. Met dit broed wordt de champignoncompost geënt. Na het enten duurt het nog ongeveer 2 weken totdat de compost geheel doorgroeid is met het mycelium.
Alleen in de doorgroeide compost kunnen zich geen champignons vormen. Daarvoor moet de compost afgedekt worden met een zogenaamde deklaag bestaande uit een mengsel van verschillende soorten turf en schuimaarde. Deze deklaag noemen we dekaarde. De dekaarde stimuleert het mycelium tot het vormen van de champignons. Ook dient de dekaarde als vochtbuffer tijdens de teelt.
Vullen
Op vrijdag- en zaterdagochtend worden bij Van Asseldonk Champignons de nieuwe cellen gevuld. De stellingen (7 hoog, 1,60 breed) worden gevuld met compost en dekaarde. Dit gebeurt door een vulmachine die deze twee producten samenbrengt en netjes verdeelt over het bed. Zoals je ziet een dikke laag compost en een dun laagje dekaarde. Omdat er bij Van Asseldonk Champignons gesneden wordt is het belangrijk dat de compost en dekaarde netjes en strak in de bedden ligt.
Lees meer Lees minderTeelt
In de champignoncellen wordt een herfstklimaat nagebootst. In een ‘’teelt cel’’ wordt compost en dekaarde gevuld. Van deze grondstof bodem worden twee keer champignons geoogst in een periode van vier weken. Nadat de cellen zijn gevuld met grondstoffen worden de juiste luchtvochtigheid, temperatuur, en circulatie toegepast om de groei van het 'mycelium' juist te laten ontwikkelen. Ook heeft de grondstof genoeg water nodig en worden door een automatisch watergeef systeem op vocht gesproeid door middel van sproeilorries (herfst regen). Dit gaat vaak met stappen van twee liter per vierkante meter om de aantal uren zodat de dekaarde en compost de tijd heeft om het water op te nemen. Mycelium is soort van de wortel van de champignons, vergelijkbaar met de wortel van een plant. Na acht dagen groei van de mycelium in de compost en dekaarde begint de knopvorming. In deze fase van de teelt trekt het mycelium bij elkaar en vormt het een knopje wat uiteindelijk doorgroeit in een champignon. Nu staat de totale oppervlakte vol met kleine knopjes. De kunst is om het juiste aantal knopjes te hebben zodat de champignons genoeg ruimte hebben om de groeien. Na twee en halve week zijn de champignons gegroeid naar het juiste formaat door middel van voldoende water en het juiste klimaat. Nu is het tijd voor de 'eerste vlucht' te oogsten, na het oogsten heeft de grondstof weer water nodig om te herstellen en voor de groei van de 'tweede vlucht' de tijd tussen de eerste vlucht en de tweede vlucht is acht dagen. De knopjes van de tweede vlucht zijn al ontwikkeld tijdens de groei van de eerste vlucht, en zijn klaar om verder te groeien zodra de champignons van de eerste vlucht geoogst zijn. Na het oogsten van de tweede vlucht wordt de cel leeggemaakt en klaar gemaakt voor de volgende teelt.
Lees meer Lees minderOogst en snijden
Als de champignons de juiste grootte hebben worden ze geoogst. Bij Van Asseldonk Champignons wordt machinaal geoogst. Zoals je kan zien gaat er een snijmachine over het bed heen. Deze snijdt in een keer alle champignons eraf. De teler moet ervoor zorgen dat de champignons de juiste grootte hebben op het moment van snijden. De teeltmedewerker moet goed opletten op welke hoogte hij snijdt, wanneer je te hoog snijdt laat je teveel op het bed staan en wanneer je te laag snijdt komt er teveel dekaarde mee en krijg je vieze champignons. Als de champignons gesneden zijn gaan ze via een lopende band naar de sorteermachine.
Lees meer Lees minderOogst, sorteren en klantgerichtheid
Via de lopende band komen de champignons bij de sorteermachine. Deze sorteert alle champignons uit op maat. Bij Van Asseldonk Champignons hebben we de maten 25mm, 35mm, 40mm, 45mm, 50mm, 65mm en 100mm. Naast de maat zijn er nog kwaliteit verschillen en speciale wensen van klanten. Op elke klantwens spelen wij in en het lukt ons altijd om samen met de klant te zoeken naar het optimale product voor zijn speciale toepassing.
Lees meer Lees minderRooien
Na het snijden blijven de voetjes op het bed staan. Deze moeten eraf gerooid worden. Zoals je kan zien gaat er een machine over het bed die de voetjes eraf rooit. Het is de voorbereiding en vormt de basis voor een goede tweede. Het is dus heel belangrijk om op de juiste hoogte te rooien, wanneer je te diep rooit kan je het mycelium kapot rooien hierdoor komt er te weinig op de volgende vlucht. Wanneer je teveel voetjes laat staan, is er te weinig plek voor nieuwe champignons en komen er ook te weinig champignons op de volgende vlucht.
Lees meer Lees minderLeegmaken
Wanneer er twee vluchten zijn geoogst worden de cellen leeggemaakt. Een machine trekt het doek waar de compost en dekaarde op ligt uit het bed en daarbij valt de champost (zo noem je het restproduct) in een vrachtwagen. De vrachtwagens rijden de structuur verbeterende en humus verhogende grondstof naar grondeigenaren in de buurt waarna het product op het land wordt uitgereden.
Lees meer Lees minder